RADIO PLAC

CZKD Live Stream 22.11.2021. u 19h

Radio Plac i Centar za savremenu kulturu i umetnost, Subotica
Petar Mitrić (Radio Plac) i Danijela Mamužić (Centar za savremenu umetnost Subotica)

„Jezici na kojima gradimo prostor razmene, produkcije i prezentacije, razvoja kritičke misli i aktivizma i programe koji spajaju a ne razdvajaju, su srpsko-hrvatski i mađarski jezik.“

Centar za savremenu kulturu i umetnost, Subotica, je krovno udruženje osnovano 3. jula 2020. godine u Subotici sa ciljem promocije savremene umetnosti, pružanja podrške lokalnim stvaraocima i kulturnim radnicima kao i potrebe izgradnje prostora slobode izražavanja, istraživanja, povezivanja i razmene.

Centar je osnovalo deset umetničkih udruženja iz Subotice : UG Klara i Rosa, Pozorišno udruženje ‘Letnji bioskop – Nyári Mozi’ Színházi Közösség, Udruženje građana ‘Artrust’, ‘Etnofest’, NoWave Films, Udruženje građana ’Junior muzički studio’, Udruženje građana ‘Authentic Vojvodina’, Udruženje građana ‘Iuventus Ventus’, Udruženje građana ‘Simposion’, Udruženje građana ‘Szab-Way Szinházi Szervezet’, glumci, plesači, likovni umetnici, muzičari, kulturni i omladinski radnici.

Među aktivnostima Centra je i Radio Plac, koji svojom specifičnom koncepcijom omogućava eskperimente sa arhivom i savremenu produkciju i koga čine tim u sastavu: urednik: Petar Mitrić, urednik programa na mađarskom jeziku: Szász Csongor, muzički urednik: Predrag Vitner.

“Radio Plac je zamišljen kao umetnički radiofonski projekat Centra za savremenu kulturu i umetnost iz Subotice. Osim muzičkog izbora, sastavljenog isključivo od neobjavljene muzike, amaterske muzike i slobodne muzike, radio je usmeren ka beleženju radiofonskih zapisa svakodnevnog života ljudi u zajednici. Brehtovo viđenje radija kao mogućnosti komunikacije među ljudima čini okosnicu ovog poduhvata. On mora biti sredstvo izražavanja zajednice u okviru koje deluje. U tom smislu on razvija amaterizam i podstiče aktivno učestvovanje slušalaca u stvaranju programa. Kao deo Centra za savremenu kulturu i umetnost, Radio Plac će kontinuirano predstavljati i aktuelno delovanje umetničkih udruženja i samostalnih umetnika iz Subotice i regiona i širiti prostor za novo promišljanje radija kao mogućeg stvaralačkog medija.“ – koncept urednika

https://www.ckplac.org/

Program se realizuje u okviru projekta „Raznorodnost u kulturi i aktivizmu“.
Projekat je podržala Delegacija Evropske unije u Srbiji (EU/IPA), Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Republike Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

(Visited 110 times, 1 visits today)

You Might Be Interested In

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *