Kulturno pamćenje društvenih borbi – Pogled iz 2020

Razgovor na Zoom platformi u kome su učestvovali:
Marko Farber, Ivan Zlatić, Olga Dimitrijević, Vlada Paunović, Tadej Kurepa.

Urednik i moderator: Ivan Velisavljević

Zašto je važno da pamtimo društvene borbe u filmovima, predstavama, umetničkim delima, da su zapisi o njima dostupni u arhivima medija?

Tokom 2020. pojavilo se nekoliko dela koja se bave kulturnim pamćenjem društvenih borbi. Dokumenatarac na YouTube o protestu radnika „Borova“ u Beogradu 1988, novi život filma o borbi radnika „Trudbenika“ protiv stečaja i iseljenja, pozorišna predstava o simboličkom značaju Radio Šapca za jedan grad i dva društvena uređenja, istraživanje levičarskog nasleđa Jugoslavije kroz prizmu Kragujevca, inicijativa za audio-vizuelni arhiv radničkih borbi u doba privatizacije…

O tim delima, u pokušaju da odgovorimo na pitanje sa početka, razgovaramo sa Markom Faberom („Borovo u Beogradu“), Ivanom Zlatićem („Od -18 do +30: Film o borbi radnika Trudbenika“), Olgom Dimitrijević („Radio Šabac“), Vladimirom Paunovićem („Crveni barjak“) i Tadejem Kurepom (Kino-klub Barut).

Program je realizovan u okviru projekta „Raznorodnost u kulturi i aktivizmu“.
Projekat je podržala Delegacija Evropske unije u Srbiji (EU/IPA), Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije.

You Might Be Interested In

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *